Főzőtanfolyam

Főzőtanfolyamok a RépaRetek szervezésében

Az alábbi tanfolyamok mindegyike önmagában is teljes értékű, nem feltételezik bármely másik elvégzését, ugyanakkor része egy több, egymásra épülő elemekből álló tanfolyam-sorozatnak.

I. A vegán konyha alapjai - bevezető kurzus (Kezdő szint)

2018. február 10. szombat 10h

 

A három-négy órás együttlét alkalmával megbeszéljük a vegán konyha sajátosságait, alapanyagait és fűszerezési sajátosságait, bemutatjuk azokat a konyhatechnikai alapokat, melyek az otthoni ételkészítést is megkönnyítik. A tanfolyam során az alábbi ételsort készítjük el közösen, amelynek receptjeit minden résztvevő megkapja, hogy otthon is bárki elkészíthesse őket különösebb nehézség nélkül.

 

1. Francia burgonyakrémleves gyömbéres pirított sárgarépával (gluténmentes)

2. Cézár-saláta pácolt-sült tofuval, algás majonézzel (gluténmentes)

3. Héjában sült “Hasselback” édesburgonya fűszeres paradicsomszósszal, árpatabulével (szójamentes)

4. Mákkrémes palacsinta meggyes öntettel (szójamentes)

 

II. Indiai finomságok vegán módra (Középhaladó szint)

2018. február 17. szombat 10h

 

A méltán népszerű indiai konyha megunhatatlan ízeit hozzuk el vegán formában ezzel a kurzussal. A résztvevők megismerkedhetnek az indiai konyha anyagi és spirituális alapjaival, a fűszerekkel és fűszerkeverékekkel és alapvető főzési technikákkal, trükkökkel, melyek a hétköznapi otthoni főzést is megkönnyítik.

A következő ételeket készítjük el együtt:

 

1. Bengáli sárgaborsó dhal

2. Fekete maszalás sárgarépa bádzsi

       Tandoori panir

       Zöldborsós-földimogyorós rizs

       Szilva csatni

3. Tepla

4. Joghurtos firni

 

III. Vegan Street Food (Középhaladó szint)

2018. február 24. szombat 10h

 

A kurzus résztvevőinek azt szeretnénk megmutatni, hogy hús-, hal-, tejtermék- és tojásmentesen milyen ízletes, laktató és frappáns ízeket lehet varázsolni hétköznapi alapanyagokból - ezúttal “streetfoodosan”.

A kurzus során a szejtán készítésének módjaival, a tofu megfelelő ízesítésével, az omlett és a saláták elkészítésével megismerkedve a résztvevők elsajátíthatják a vegán konyhaművészet számos bevált módszerét,amitől is az ételek ellenállhatatlanul finomak lesznek.

A következő fogásokat fogjuk együtt elkészíteni:

 

1. Szejtánburger buciban salátával és fűszeres sült burgonyával

2. Zöldséges csicseriomlett pirított magvakkal szórt kevert salátával

3. Taco pácolt tofuval, zöldségekkel, avokádóval, “sajtszósszal” és salsával

4. Amerikai almás palacsinta csokoládés kókuszhabbal

 

IV. Vegán édességek: torták, piték, krémek (Haladó szint)

2018. március 3. szombat 10h

 

Az édességek készitése a legtöbb ember számára elképzelhetetlen tojás, tej, túró vagy éppen zselatin nélkül. A vegán konyha azonban ezek nélkül készíti el igazi nyalánkságait. Ez alkalommal be is mutatjuk, hogyan készíthetünk finom piskótatésztát tojás nélkül, omlós tésztát illetve túrótortát tejtermékek nélkül, gyümölcszselét zselatin nélkül. Bemutatjuk a jól használható alapanyagokat, valamint azokat az alapvető technikákat, melyek meghatározzák a vegán desszertek sikeres elkészítését. Az alább felsorolt, közösen elkészítésre kerülő desszertek amellett, hogy nagyon finomak, tökéletesen alkalmasak is néhány fontos trükk, lépés bemutatására.

 

1. Csokoládés-mandulás citromos pite karamell darabokkal szórva

2. Erdei gyümölcsös "túró" torta

3. Alma mousee torta málna zselével

4. Kókusztejes panna cotta epervelővel

 

V. Mindenmentes vegán ötletek - ízletes vegán fogások glutén és szója nélkül (Haladó szint)

 2018. március 10. szombat 10h

 

Egyre többen vannak, akik nem vagy nem csak elveik, világnézetük, lelkiismeretük miatt döntenek úgy, hogy másként táplálkoznak, mint a nagy többség, hanem olyan egészségügyi problémával küzdenek, mely erre kényszeríti őket. Nekik szeretnénk kedvezni ezzel a kurzussal, mely során olyan négyfogásos menüt készítünk el együtt, mely “mindenmentes”, azaz tisztán növényi alapanyagokból készül glutén- és szójamentesen.

 

A menü az alábbi ételekből áll:

 

1. Édesburgonya krémleves pirított zellerkockákkal, tökmagolajjal

2. Spenótos rakott hajdina palacsinta napraforgó “krémsajttal”, marinara szósszal, kevert salátával

3. Hajdina tabulé vörösbabbal, marinált sült paprikával, zöld tahini szósszal

4. Mindenmentes köles "túrótorta" málnaöntettel

 

Általános tudnivalók a tanfolyamokról

 

A főzőtanfolyamok időtartama 4-6 óra, tartalmazzák az elméleti alapokat, a közös főzést és étkezést, valamint a receptúrákat.

Minimum 10 fő jelentkezése estén indulnak, és maximum 15 főt tudunk fogadni egy-egy alkalommal a jelentkezés sorrendjében.

A helyszín a RépaRetek konyhája a VII. kerületben az István utca 20. szám alatt.

Részvételi díj alkalmanként 12.000 Ft, azonban ha többen jelentkeznek együtt egy adott főzőtanfolyamra, akkor az együtt érkezők fejenként 15% kedvezményben részesülnek. Ha valaki több tanfolyamunkra is eljön, a második alkalomtól kezdve szintén 15% kedvezménnyel vehet részt. A kedvezmények nem vonhatók össze.

Jelentkezés Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát. email címünkön lehetséges a részvételi díj 50%-ának befizetése/átutalása mellett.

Jelentkezési határidő: a tanfolyam meghirdetett időpontja előtti hét utolsó napja (alapvetően vasárnap)